Plattformpodden

En podcast om applikasjonsplattformer og teamene som bygger de.

Her finner du oss

8: Den med NRK

I denne episoden snakker Hans Kristian og Audun med Mats Bø Bergmann og Morten Linderud fra web-plattform teamet i NRK. NRK topper omdømmestatistikken år etter år, og NRK Nett-TV ble nylig kåret til den aller mest populære strømmetjenesten i Norge.


Mats begynte i NRK tilbake i 2013 som databaseadministrator før han gikk mer over til applikasjonsdrift og etter hvert i plattformteamet. Morten begynte i plattformteamet i 2023 etter å ha hørt mye bra om NRK. Ved siden av er han Arch Linux maintainer.

NRK har mange plattformer, utifra hvilket arbeidsområde de leverer for. Web-plattformen støtter de nett-baserte tjenestene til NRK og kjører flere "plattformer" på toppen. Utviklerne bygger sine applikasjoner som containere som kan kjøre på ett, eller flere av ca. 50 Kubernetes-clustere som NRK drifter på tvers av Azure, Google og on-prem.

I tillegg til å bygge plattformen har NRK også det de kaller «Plattformere i team» som er plattformutviklere som jobber ute i applikasjonsteamene med å hjelpe de med å ta i bruk plattformen på den beste måten. For å gjøre det enkelt for utviklerne har NRK laget en selvbetjeningsportal som heter Gogon for å opprette nye namespaces, opprette nye applikasjoner fra templater, gi tilganger, lage persistent volumer, eller andre operasjoner som vanligvis krever admin rettigheter i Kubernetes.

400 teknologer og designere jobber i NRK. De fleste har sitt arbeidssted på Marienlyst i Oslo, men noen jobber også i Bodø. Mye av det NRK lager av frontendapplikasjoner er skrevet i JavaScript og TypeScript, både med og uten rammeverk og biblioteker. Backendapplikasjoner er skrevet i F#, et funksjonelt programmeringsspråk som brukes fremst mot .net-rammeverket. NRK har 3000 repoer på GitHub, 6,6 TB (terrabyte) med container images, og mangfoldrige PB (petabyte) med trafikk fra nrk.no/akamai.

Relevante lenker: