Plattformpodden

En podcast om applikasjonsplattformer og teamene som bygger de.

Her finner du oss

3: Den med Dapla (SSB)

I denne episoden har Hans Kristian og Audun fått besøk av SSB for å snakke om deres dataplattform Dapla med Øyvind Bruer-Skarsbø og John Kasper Svergja. SSB er en organisasjon som går helt tilbake til 1800-tallet med ansvar for offisiell statistikk i, og om, Norge som brukes til alt fra forvaltning, utforming av nye lover, media og privat næringsliv.


Øyvind Bruer-Skarsbø har bakgrunn fra forettning i SSB, samfunnsøkonom/samfunnsviter skrive artikler og utarbeidere statisikk men hoppet over til IT-siden. John Kasper Svergja jobbet i Posten/Digipost før det kom en remote-stilling fra Finsnes som Java-utvikler i SSB før han gikk over til mer infrastruktur og plattform.

En dataplattform for SSB er en plattform for å hente inn data fra eksterne, bearbeide og flyte ut. I SSB kaller de dette for Statistikkproduksjo hvor samfunnsvitere kobler sammen ulike datasett, vasker, justerer, bearbeider og publiserer dette som ferdig statistikk som kan publiseres på ssb.no.

Dapla plattformen kjører i Google Cloud på GKE med Istio og Cert-Manager for service mesh og Helm og Flux for deploy av applikasjoner. Infrastruktur er satt opp med Terraform hvor hvert team setter opp sin egen infrastruktur de trenger i Google Cloud. Ellers benyttes Jupiter Notebooks som et verktøy for å kunne jobbe med datasett.

Relevante lenker

* https://manual.dapla.ssb.no/

* https://www.kode24.no/ukas-koder/det-er-fristende-a-sitte-litt-til-litt-for-mange-kvelder/73297442
* https://www.ssb.no/omssb/jobb-i-ssb